Til hovedinnhold

Grønnere næringsbygg

Energieffektive bygg lønner seg over tid. Grønne bygg krever mindre energi å varme opp og holder bedre på varmen. Det finnes en rekke løsninger som gir positivt utslag både for økonomien og klimaregnskapet.

Når du skal vurdere ENØK tiltak er det viktig å tenke på kostnad på investeringen mot hva dere kan spare over tid. Dere burde begynne med tiltakene som har størst energi-gevinst og som går raskest og gjennomføre. Det er viktig at tiltakene gir umiddelbar effekt.

Stort solcelleanlegg på taket til ASKO i Lillesand. Foto.

ENØK tiltak

  • Solcelleanlegg
  • LED belysning
  • Varmepumper
  • Energiovervåkning
  • Styring av lys
  • SD-anlegg for smart styring

SD-anlegg og justering av driftstider

Et sentralt driftsstyringsanlegg (SD-anlegg) gir muligheten til å overvåke og styre drift og energibruk i bygget fra en PC eller mobil. Dette gjør det enklere å tidsstyre varme, ventilasjon og belysning slik at det bare brukes når folk er tilstede.

LED belysning

Ved å bytte ut armaturer over til LED belysning kan denne energiposten halveres. Belysningen bruker mye mindre energi og har lenger levetid enn normale pærer. Det koster noe mer, men gir umiddelbar effekt og vil nedbetale seg selv i løpet av få år.

Lysstyring

Energibehovet til belysning kan reduseres ved å bruke bevegelsessensorer eller dagslysstyring. Lyset slår seg da automatisk av etter en viss periode uten bevegelse eller lyd. Dette tiltaket er aktuelt både inne og ute.

Varmepumper

Varmepumper henter varme fra luften, sjøen eller bakken, og kan produsere opptil 5 ganger så mye varmeenergi som den bruker strøm. Dette gir vesentlig lavere energikostnader enn for eksempel direkte elektrisk oppvarming.

Energiovervåking

Med et energiovervåkingssystem kan bedriften få full kontroll på strømforbruket og analyser for å drifte bygget bedre.

Solcelleanlegg

Med et solcelleanlegg på taket vil dere kunne produsere egen grønn og fornybar strøm. Det er en dyr investering, men med en levetid på 30+ år vil det lønne seg langsiktig. Nedbetalingstiden for anlegg ligger på rundt 8 år.

Kontakt oss for en uforpliktende prat

Kontakt oss