Belysning er en viktig del av hverdagen vår, ulike rom krever ulik belysning. På det norske markedet finnes det et stort utvalg fra ulike produsenter. Vi i Lysglimt Elektro hjelper deg med å finne den beste løsningen for akkurat din bolig.

Mange muligheter innen belysning

Det finnes utallige løsninger innen belysning. Vi i Lysglimt Elektro monterer og kobler opp alle typer lys hvor som helst. Enten det er til kontoret, ute på gårdsplassen eller inne i stuen. Grunnet begrenset med dagslys om vinteren er belysning i Norge ganske essensielt innen livskvaliteten og hverdagen.

En mulighet som er lur å ta i bruk er å montere smartlys som du kan koble til telefonen. Dette gjør at det blir enklere å skru på og av lysene uansett hvor du er. Dette er også en av funksjonene du kan få ved å installere et smarthussystem.

Vil du lese mer om smarthus? Les mer her om Smarthus.

Rett elektriker til jobben

Etter mange års erfaring har vi opparbeidet oss god kompetanse på belysning. Vi gir deg tips om mulighetene og veiledning for å finne den rette løsningen du ønsker. Vi benytter bare leverandører som leverer kvalitet som vi kan gå god for.

Trenger du hjelp med belysning? Kanskje du har noen gamle lamper som burde vært skiftet ut? Ta kontakt med oss i Lysglimt Elektro så hjelper vi deg få det akkurat som du vil ha det!

Lysstyring

Det finnes også mange spennende løsninger for styring av belysningen.

Vi anbefaler at alle lamper som er i rom du oppholder deg i, installeres med dimmer. En dimmer vil kunne dempe belysningen slik at du kan tilpasse lysstyrken akkurat slik du ønsker. Det finnes et stort utvalg av dimmere med forskjellig funksjoner.

Dersom det er et rom du kun oppholder deg i korte perioder kan det være smart med en bevegelsesdetektor, denne vil tenne ved registrering av bevegelse og slukke etter innstilt tid.

Utebelysningen bør kun lyse når det er nødvendig med lys, dette kan enkelt styres via et astro-ur eller et skumringsrele. Disse vil slå på belysningen om kvelden og slukke belysningen når solen står opp.

Spørsmål og svar om belysning

Bør jeg skifte fra halogen til LED downlights?

Ja, det er et godt valg. Det er flere fordeler med LED belysning, de gir like mye lys selv om de bruker mindre strøm, de blir ikke varme og har lang levetid. Siden LED ikke blir like varmt som halogen er det mye tryggere mot varmeutvikling i taket.

Jeg har lysbryter, men ønsker å dempe lyset?

Ingen problem, vi kan montere en dimmer på samme sted som bryteren er montert.

Jeg har dimmer, men lyspæren blinker/flimrer når jeg demper lyset?

Da vil vi først anbefale at du sjekker om lyskilden kan dimmes, det er ikke alle LED pærer som kan dimmes.

Tips og informasjon til valg av belysning

Når det kommer til å velge hvilke lys du vil ha er det en rekke forskjellige begrep som brukes til å beskrive fargen og styrken til lyset.

Lumen – Styrke

Lumen er en standard måleenhet for lysmengde. Måleenheten forklarer den totale mengden lys som utskilles fra en lyskilde. Et høyere lumentall betyr mer lys. Tidligere ble Watt brukt for å fortelle hvor kraftig en lyskilde var, da mer watt betydde mer lys.

Kelvin – Farge

Kelvin er en måleenhet som benyttes for å angi lysfarge. Opprinnelig er Kelvin en måleenhet for temperatur, men benyttes også for det som kalles “fargetemperatur”. Lavere Kelvin gir en gulere lysfarge og høyere Kelvin gir blåere lys.

Candela – Fokusert lysstyrke

Candela er en standard måleenhet for lysintensitet. Denne verdien forteller altså hvor kraftig lyset er rett frem, og er direkte relatert til kastelengde. Høyere Candela er lik lengre kastelengde.

Ra index – Fargen du ser

Fargegjengivelsen er en lyskildes evne til å gjengi farger i forhold til dagslyset, og måles i Ra indeks som har en skala fra 0-100, hvor 100 Ra er dagslys. Glødepærer og halogenlys ligger nærmest med en verdi på 98 – 99%. LED har en Ra fra alt mellom 80 – 98%

Lux

Lux er en standard for lysintensitet som forteller hvor mye lys som treffer en flate. 1 lux er det samme som 1 lumen spredt over en flate på 1 kvadratmeter. Lux benyttes derfor når man måler hvor lyst det er, uavhengig av hvor mye lys lyskilden produserer totalt.

Ta kontakt med oss i Lysglimt Elektro for å få akkurat den belysningen du ønsker!